علائم عفونت سینه و انواع آن در زنان؛ یکی از دغدغههای بانوان عفونت پستان یا عفونت سینه است، عفونت سینه که نام دیگر آن ماستیت یا ماستیست و یا ماستیتیس (به انگلیسی معادل Mastitis است) است زمانی رخ میدهد که باکتری به بافت سینه یا مجاری شیردهی پستان زنان وارد شود و باعث عفونت یا التهاب و تورم شود.
البته برخیها معتقد هستند که این عارضه فقط برای افرادی که در دوران شیردهی هستند پیش نمیآید و در برخی از بیماران که در این دوران نیستند نیز عفونت سینه و پستان پدیدار میشود البته باید این موضوع را نیز بدانید که تغییر سایز و شکل ظاهری سینه نشانههای اصلی عفونت پستان است.
ما سعی کردهایم در این مقاله شما را در راستای آگاهی درباره عفونت پستان و سینه که معمولا با عنوان ورم سینه هم از آن یاد میشود با شما سخن بگوییم تا بتوانید علائم عفونت سینه، تشخیص آن و پیشگیری از ابتلا به آن را متوجه و از رخ دادن آن جلوگیری کنید.
هر زمان در حین مطالعه این مقاله، نیاز به مشاوره و یا راهنمایی داشتید میتوانید از طریق شماره تلفن ۰۹۰۳۷۹۹۳۸۶۸ با دکتر اعظم صلاتی در ارتباط باشید.
علائم عفونت پستان
علائم عفونت پستان میتواند شامل تب، علائم مشابه آنفولانزا و حالت تهوع باشد. در برخی موارد فرد به عفونت سینه مبتلا میشود و متوجه تودهای عفونی در سطح پستان میشود. در برخی دیگر از موارد، درد شدیدی در پستانها تجربه میشود که نشان دهنده عفونت است.
علائم عفونت سینه شامل موارد زیر است:
- پستانها احساس داغی دارند.
- نوک پستان که دچار خراش و آسیب شده باشد.
- تب
- علائم مشابه سرماخوردگی که شامل بدن درد و احساس خستگی است.
- حالت تهوع
- درد در پستانها
- رگههای قرمز روی پستانها
- زخمهایی بر روی پستانها که ترمیم نمیشوند.
برخی افراد زخمهایی را در پوست ناحیه پستان خود مشاهده میکنند که در مواردی ترشحات یا خون از زخمها خارج میشود.
انواع عفونت سینه و دلایل آن
انواع مختلفی از عفونت سینه وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- عفونت مرکزی و نوک پستان؛ زمانی رخ میدهد که مجراهای شیردهی عفونت کنند و با آبسه متورم شوند. این عفونت بیشتر در افرادی که دخانیات مصرف میکنند دیده میشود. به علاوه تجربه این علائم در هر دو پستان و تغییراتی در نوک پستانها مانند ترشحات غیرطبیعی از آنها دیده میشود.
- گرانولوماتوز ماسیتیس که میتواند باعث درد در پستانها شود ولی تودههای غیر سرطانی هستند که در پستانها رشد میکنند. افرادی که به این عارضه مبتلا میشوند با درمان توسط آنتی بیوتیک به مشکل بر میخورند.
- عفونت سینه در افرادی که شیردهی ندارند بیشتر در افراد مبتلا به دیابت و روماتوئید آرتریت دیده میشود. افرادی که سابقه آسیب به پستان دارند و یا استروئید مصرف میکنند، به احتمال بیشتری به عفونت پستان مبتلا میشوند. این نوع از عفونت در اغلب موارد منجر به تورم و التهاب و آبسههایی در پستانها میشود.
- عفونت پوست مانند سلولیت؛ علل احتمالی عفونت پوست ناحیه پستان، کیستهای سباسه است که در غدد تولید چربی شروع به رشد میکنند. افرادی که پستانهای بزرگی دارند یا افرادی که سابقه جراحی پستان (برای مثال جراحی لیفت سینه) یا پرتودرمانی دارند، به احتمال بیشتری به این نوع عفونت مبتلا میشوند.
ماستیت گرانولوماتوز چیست؟
ضایعات التهابی گرانولوماتوز در پستان یکی از عارضههای مهم پس از ابتلا به عفونت سینه است. حتی باید این نکته را بدانید که دیابتهای کنترل نشده نیز ممکن است سبب ایجاد ماستیت گرانولوماتوز شوند. گرانولوماتوز و همچنین سارکوئیدوز معمولا در اثر باکتریهای کورینه ایجاد شده و به عفونتهای پیشرفته پستان تبدیل میگردند.
بیماری زوسکا عفونی
Zuska جزو ماستیتهای پیشرفتهای است که در آن، عفونت پستان و آبسههای مکرر در ناحیه پستان رخ میدهد. مصرف دخانیات در طول این بیماری کاملا ممنوع است. برای درمان، از آنتی بیوتیک و گاه از روشهای جراحی استفاده میکنند.
بیماری موندور پستان
گاه افرادی که برای چکاپ پستان خود مراجعه میکنند، دچار درگیری وریدهای قفسه سینه و پستان هستند. این وریدها در سطح پستان همانند به فرم یک طناب با درد شدید نمایان میشوند. برای آرام کردن درد این وریدهای درگیر شده از بیماری موندور، میتوانید از کیسه آبگرم استفاده کنید. پزشک معمولا با وجود این بیماری، به مدت ۴ الی ۶ هفته محدودیت حرکتی برای فرد تجویز میکند. در موارد پیشرفته که درمان های غیر تهاجمی هیچ اثری ندارد، با استفاده از جراحی، ورید درگیر شده را خارج میکنند.
ماستیتیس یا عفونت سینه و پستان در زنان، در دوران شیردهی شایعتر است و به دلیل ترک خوردن نوک پستانها، احتمال ورود باکتری به داخل بافت پستانها افزایش مییابد. همچنین مجراهای شیری به دلیل عدم تخلیه کامل و یا فشار به پستانها میتوانند مسدود شوند. مجراهای شیردهی مسدود شده میتوانند باعث تجمع باکتریها و در نتیجه باعث بروز عفونت شوند.
به منظور اینکه علائم عفونت پستان را با علائم سرطان سینه اشتباه نگیرید میتوانید فیلم زیر را مشاهده کنید:
علل عفونت باکتریال پستان
اغلب دلایل عفونتهای باکتریال پستان درواقع باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس است که درواقع عفونت استاف هستند. درواقع این باکتری دومین عامل مهم و رایج عفونت پستان است. شاید مادرانی که به نوزاد خود شیر میدهند، ندانند که از دهان نوزاد باکتری به پستان نیز منتقل میشود.
درواقع به این صورت است که یک مجرای شیری مسدود در پستان مادر، عامل برگشت شیر به سمت بالا میشود و باکتریهای دهان نوزاد در شقاق ایجاد شده در نوک پستان مادر سبب عفونت این ناحیه میگردد.
تمامی این باکتریها در سطح پوست پستان به حالت معمول وجود دارند اما عفونتی ایجاد نمیکنند اما اگر به بافت پستان نفوذ کنند، با سرعت زیادی علائم ابتلا به عفونت را نمایان میکنند.
علل ابتلا به عفونت های قارچی پستان
عفونتهای قارچی نیز درست مانند عفونتهای باکتریال، توسط انتقال میکروبهای مختلف از دهان نوزاد به درون بافت پستان که در نهایت آبسههایی در مجاورت هاله پستان را سبب میشوند. در این صورت پزشک، داروهای ضد قارچ مخصوص استفاده میکند تا بیماریهای عفونتی قارچی پستان را درمان کند.
عوارض عفونت پستان چیست؟
مسلما هر عفونتی در بدن بدون عوارض نبوده و عفونت پستان یا عفونت سینه نیز از این موضوع مستثنی نیستند؛ برخی از عوارض عفونت سینه در زنان به شرح زیر است.
- ورم پستان
- درد پستان
- آبسههای متعدد
- تشدید انسداد مجاری پستان به دلیل التهابات
ورم پستان که یکی از شایعترین عوارض در بیماری عفونت پستان میشود، خود به تدریج آبسههای چرکی و تشدید التهابات و انسداد مجاری پستان را به همراه دارد. آبسه های چرکی پیشرفته، معمولا باید با روش جراحی تخلیه شوند. زمانی به جراحی نیاز میشود که عفونت پستان در اسرع وقت درمان نشود و بیماری با پیشرفت رو به رو شود.
تشخیص عفونت سینه از سرطان
پزشک درباره علائم بیمار بررسی میکند و در مورد شیردهی یا عدم شیردهی پرسش میکند. همچنین سابقه آسیب به پستان و یا جراحی پستان و سایر روشهای درمانی بررسی میشوند. پزشک در مورد علائمی مانند تب، لرز یا خستگی سوالاتی میپرسد. همچنین به طور فیزیکی پستانها بررسی میشوند.
در برخی موارد نمونهای از ترشحات پستان گرفته میشود تا وجود هرگونه باکتری در آنها بررسی شود. شناخت نوع باکتری میتواند به پزشک برای انتخاب داروی مناسب کمک کند. حتی گاهی عفونت پستان یا همان ماستیت با سرطان همراه است که در موارد نادری به چشم میخورد که به این صورت باشد اما اگر برای فردی این مورد ایجاد شده باشد حتما باید آن را با اقدامات درمانی جدی دنبال کند. تغییر رنگ پستان و افزایش سایز غدد لنفاوی زیربغل از علائم شایع سرطان پستان به همراه عفونت هستند.
ارتباط هیدروآدنیک چرکی با عفونت پستان
هیدروآدنیک چرکی، بیماری مزمنی است که با التهاب هاله پستان همراه است که در مواردی ممکن است با بیماری عفونت پستان اشتباه گرفته شود. برای این نوع بیماری نیز از داروهای آنتی بیوتیکی استفاده میکنند که البته باید تحت نظر بهترین متخصص پستان مشخص شود که فرد دچار عفونت پستان همراه است یا خیر.
راه درمان ساده برای عفونت سینه
برای درمان عفونت پستان در صورتی که دلیل ایجاد عفونت باکتری باشد، آنتی بیوتیک تجویز میشود. درمان عفونت پستان در اغلب موارد بستگی به علت زمینهای و شدت علائم دارد. در صورتی که فرد به آبسه پستان مبتلا باشد، پزشک توصیه به تخلیه آبسه میکند.
معمولاً در صورتی که علت عفونت پستانها باکتری باشد، آنتی بیوتیک تجویز میشود. معمولاً علائم بیماری ظرف یک تا دو روز بهبود مییابد.
نیاز است که مبتلایان یک دوره کامل آنتی بیوتیک مصرف کنند. حتی در صورتی که دوره درمان کامل نشده باشد و فرد احساس بهتری کند و علائم از بین بروند.
در برخی موارد نادر نیاز به انجام جراحی برای خارج کردن مجرای شیردهی آسیب دیده است تا عفونت دوباره بروز نکند. با این حال جراحی معمولاً آخرین راه حل درمانی است و زمانی انجام میگیرد که آنتی بیوتیک برای از بین بردن کیست موثر واقع نشود.
درمان عفونت سینه در خانه
فرد میتواند از روشهای درمان خانگی مختلفی برای کاهش درد و ناراحتی ناشی از عفونت کمک بگیرد. این درمان های عفونت سینه در خانه شامل موارد زیر هستند:
- مصرف مسکنهای بدون نیاز به نسخه مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
- مصرف مقدار زیادی مایعات و استراحت کافی
- پوشیدن سوتین و لباس شل و آزاد و دوری از پوشیدن سوتینهای سفت
- بعد از تشخیص عفونت سینه، میتوان شیردهی را ادامه داد مگر اینکه پزشک خلاف این را بگوید. عفونت از طریق شیر مادر به نوزاد انتقال نمییابد.
- هنگام شیردهی ابتدا از پستان مبتلا به عفونت شیردهی انجام گیرد تا از تخلیه کامل آن اطمینان حاصل شود. با این حال شاید این مورد قدری دردناک باشد و زنان از پستان دیگر شروع به شیردهی کنند. زمانی که مکیدن نوک پستان آرامتر شد، میتوان از پستان مبتلا شیردهی را ادامه داد.
- قرار دادن کمپرس گرم و مرطوب برای پستانهای دردناک
- امتحان کردن موقعیتهای مختلف حین شیردهی به منظور یافت بهترین موقعیت برای تخلیه کامل پستانها. با کمک یک پرستار میتوان موقعیتهای دیگری را که به راحتی بیشتر حین شیردهی کمک میکنند، شناسایی کرد.
- ماساژ دادن نواحی مختلف پستان که احساس سفتی دارند با فشار آرام حین شیردهی. این ماساژ دادن میتواند از مسدود شدن مجاری شیردهی پیشگیری کند.
در صورتی که عفونت سینه ناشی از شیردهی باشد، میتوان اقدامات زیر را برای کاهش درد و ناراحتی و کاهش احتمال بازگشت عفونت انجام داد.
در صورتی که علائم عفونت سینه فرد بهبود نیابد، نیاز به استفاده از آنتی بیوتیک یا درمان با مسکن است. همچنین در صورتی که نوارهای قرمزی روی پستانها دیده شود که تا زیر بغل ادامه داشته باشد و یا ترشحات یا خون در شیر مادر دیده شود، نیاز به مراجعه به پزشک است.
جمع بندی
همیشه یکی از مشکلاتی که فکر و ذهن بانوان را درگیر خود میکند، عفونت سینه است؛ عفونت پستان یا سینه در بانوان شاید در دوران شیردهی و یا شاید در زمان غیر از دوران در پستانهایشان شکل بگیرد. برخی از علائم عفونت سینه یا پستان که نام دیگر آن ماستیت (ماستیتیس) است شامل مواردی همچون تورم و التهاب، احساس داغی در سینه، خارش نوک سینه، درد، حالت تهوع، رگههای قرمز روی پستان و غیره است.
عفونت پستان دارای انواع مختلفی همچون گرانولوماتوز ماسیتیس، عفونت پوست، عفونت مرکزی و غیره است که در این مقاله به طور مختصر و مفید برایتان شرح داده شده است و علت عفونت سینه به صورت باکتریال نیز بازگشت شیر از مجاری شیردهی در دوران شیردهی است.
همچنین این بیماری دارای عوارضی همچون درد سینه، التهاب، آبسههای متعدد و تشدید التهاب مجاری پستان دارد و راههای درمان عفونت سینه در خانه نیز شامل مصرف مسکنهایی همچون استامینوفن و ایبوپروفن، مصرف زیاد مایعات، پوشیدن لباس شلو آزاد در خانه، شیردهی ابتدا از پستانی که عفونت سینه دارد و غیره میشود.
از این رو اگر نیاز به دریافت مشاوره داشتید میتوانید از طریق شماره تلفن ۰۹۰۳۷۹۹۳۸۶۸ با تیم مجرب خانم دکتر اعظم صلاتی در ارتباط بوده و از ایشان راهنمایی بخواهید.
منبع : medicalnewstoday