ژنیکوماستی

همه چیز درباره ژنیکوماستی

ژنیکوماستی یا عارضه بزرگ شدن سینه در آقایان که فراگیری آن در کل جهان به ۳۶ درصد رسیده است به دلیل برهم خوردن تعادل و توازن هورمون های استروژن و تستوسترون اتفاق می افتد.

در بدن مردان هورمونی به نام تستوسترون تولید می شود، که مسوولیت رشد جنسی در دوران بلوغ را برعهده دارد. این هورمون بعد از بلوغ و با افزایش سن، کمتر می شود. از سوی دیگر هورمون استروژن که مسوول رشد جنسی زنانه است، در بدن مردان افزایش می یابد و با برهم خوردن این توازن بافت سینه بزرگ و ملتهب می شود.

اتفاق افتادن این موضوع در سنین تر پایین تر شانس درمان را بالا می برد و در ۹۰ درصد مواقع بدون جراحی، سینه های آقایان به حالت طبیعی خود بازمی گردد. اما اگر این موضوع در سنین بزرگسالی ایجاد شود، تنها از طریق جراحی، بازگشت به حالت طبیعی امکان پذیر است.

انواع ژنیکوماستی

اگر بخواهیم ژنیکوماستی را تقسیم بندی کنیم. آن را می توان در دو دسته کلی فیزیولوژیک و پاتوفیزیولوژیک جای داد.

ژنیکوماستی فیزیولوژیک

عدم تعادل در هورمون‌های زنانه (استروژن) و مردانه (تستسترون)، ژنیکوماستی فیزیولوژیک را سبب می شود که این نوع از ژنیکوماستی در هر سنی از بدو تولد تا میانسالی ممکن است اتفاق بیفتد. همان طور که گفته شد در سنین پایین تر این عارضه تا حد زیادی به خودی خود رفع خواهد شد. معمولا ژنیکوماستی بدو تولد در فاصله یک تا دو هفتگی و دوران بلوغ حداکثر تا سه سال بعد از بروز علائم بهبود پیدا می کند. مشاهده شده است در برخی از سالمندان که این عارضه اتفاق می افتد و درمان دارویی در نظر گرفته می شود، عواملی چون مصرف داروهای متعدد دیگر، بهبود بیماری را به تعویق می اندازد.

در دوران بارداری، هورمون های آندروژنیک دهیدرواپی و. سولفات dhea را به هورمون های استروژنیک استرون و استرادیول تبدیل می‌کند. سپس بعد از تبدیل این هورمون ها به خون منتقل شده و به این ترتیب ژنیکوماستی موقت در نوزادان ایجاد خواهد شد. ژینکوماستی موقتی که در نوزادان رخ می‌دهد معمولا تا مدت زمان سه هفته برطرف خواهد شد و نگزانی عجیبی را به همراه ندارد.

ژنیکوماستی پاتوفیزیولوژیک

تومورها، استفاده از برخی داروها، مصرف مواد مخدر و چاقی بیش از حد در برخی از مواقع باعث برهم خوردن تعادل هورمون های بدن می شود که ژنیکوماستی پاتوفیزیولوژیک را به وجود می آورد. بر اساس تحقیقات، نتایجی بدست آمده است مبنی بر این که بسیاری از ژینکوماستی ها با عامل پاتوفیزیولوژیک نیز به دلیل استفاده برخی دارو ها به وجود می‌آیند.

داروهای تاثیرگذار در ایجاد ژنیکوماستی

  1. داروهای هورمونی کمک کننده به رشد انسان
  2. داروهای هورمونی جهت درمان سرطان پروستات
  3. کتوکونازول که در دسته دارو های ضد قارچ قرار دارد.
  4. الانزاپین جهت کنترل بیماری اسکیزوفرنی تجویز می‌شود.
  5. آملودیپین جهت کاهش و کنترل کننده فشار خون استفاده می‌شود.
  6. مهارکننده های 5a که برای درمان واسکولیت در بزرگسالان مصرف می‌شود.
  7. امپرازول و سایمتیدین یا مهار کننده های h2 که برای کاهش اسید معده مصرف می‌شوند.

طبقه بندی ژنیکوماستی

درجه ۱ : بزرگی بافت سینه بدون پوست اضافه

درجه ۲ : بزرگی متوسط بافت سینه بدون پوست اضافه

درجه ۳ : بزرگی متوسط بافت پستان همراه با پوست بیش از حد

درجه ۴ : بزرگی بیش از اندازه همراه با پوست بسیار اضافه

علت های بزرگی سینه در اقایان

علت های ابتلا به ژینکوماستی چیست؟

در حقیقت باید ذکر کرد که ۲۵ در صد از ژینکوماستی های به وجود آمده دلایل نامعلومی دارد اما اکنون برخی از علت های ابتلا به این عارضه را برای آگاهی بیشتر در این مقاله ذکر می‌کنیم:

یکی از دلایلی که ژینکوماستی در آقایان به وجود می‌آید، تغییر نسبت استروژن به آندروژن است . هورمون استروژن در واقع هورمونی است که عمل رشد بافت سینه ها را در بر دارد. برخی از بیماری هایی نظیر نارسایی های کلیه یا بیماری های کبدی، میزان پایین هورمون تستوسترون باعث رشد بیش از اندازه سینه های آقایان می‌شود. موارد دیگری که بر این موضوع تاثیرگذار خواهد بود، مصرف برخی دارو ها می‌باشد که در تغییر میزان کاهش یا افزایش هورمون های مهم بدن مردان نیز تاثیرگذار است.

برخی از تومور ها در اندام ها مانند تومور بیضه ( تومور سلول سرتولی) منجر به ایجاد ژنیکوماستی می‌شود. همچنین یکی از تومور های بسیار تاثیرگذار در اختلالات هورمونی بدن، تومور آدرنال و تومور هیپوفیز بوده که همانطور که گفته شد، تعادل های هورمونی را بر هم زده و آقایان را دچار ژنیکوماستی خواهد کرد.

 ژنیکوماستی با سرطان پستان بی ارتباط است!

سرطان سینه به ژنیکوماستی ارتباطی ندارد. چرا که سرطان سینه به دلیل عوامل ژنتیکی، موقعیت جغرافیایی، عوامل محیطی، کار کردن با مواد شیمیایی، بیماری‌ هایی سندرومی و بیماری‌ های کبدی اتفاق می افتد. اما در ژنیکوماستی عواملی که در بالا گفته شد دخیلند.

راه های درمان ژنیکوماستی

درمان این عارضه با دو روش دارو و جراحی امکان پذیر است. هر کدام از این روش ها با نظر فوق تخصص جراح پستان به کار برده می شود.

درمان با دارو

اولین موضوع مهم و حیاتی این است که بیمار از درمان خودسرانه و خانگی خودداری کند، چرا که عوارضس جدی برای او به بار می آورد. برخی از داروهایی که توسط متخصص تجویز می شود شامل آندروژن ها، آنتی استروژن ها و مهارکننده های آروماتاز است.

درمان با جراحی

در موارد پیشرفته بیماری که درمان دارویی برای آن دیر شده است و بیمار به مدت طولانی مبتلا به ژنیکوماستی باشد و بافت پستان تغییر پیدا کرده باشد، درمان دارویی دیگر موثر نیست و جراحی باید صورت بگیرد. این موضوع در خصوص جواب ندادن بدن بیمار به درمان دارویی نیز صادق است.

افراد مناسب برای جراحی ژنیکوماستی

افرادی که برای انجام جراحی ژنیکوماستی مناسب هستند می توان در این دسته ها جای داد.

  • از بزرگی سینه هایشان خجالت می کشند.
  • سلامت جسمی داشته و بیماری خاصی ندارند که نتایج حاصل از جراحی را به تعویق بیندازد.
  • دارای وزن مناسبی هستند و از افزایش وزن رنج نمی برند. چرا که اگر فردی دارای افزایش وزن باشد باید تا رسیدن به وزن ایده آل خود برای انجام جراحی صبر کند.
  • رشد سینه هایشان متوقف شده و به پایداری رسیده است.
  • بیشتر از یک سال است که به این عارضه دچار هستند.
  • پوست شان از انعطاف خوبی برخوردار است و خاصیت ارتجاعی دارد.
  • این عارضه آن ها را از فعالیت بدنی دور کرده است.
  • با وجود به کار بردن انواع داروهای درمانی سایز سینه هایشان تغییر نکرده است.
  • چشم انداز مثبت و روشنی از نتیجه جراحی دارند.

این جراحی چطور انجام می شود؟

این جراحی به سه روش انجام می شود؛ لیپوساکشن، برش یا تلفیق دو روش با یکدیگر

لیپوساکشن

در بیشتر اوقات جراحی کوچک کردن سینه مردانه با استفاده از لیپوساکشن انجام می‌شود. ابتدا چند برش کوچک و جزئی در نواحی نوک سینه ایجاد می شود سپس با محلول خاصی چربی های درون سینه نرم و روان می شود. یک لوله بسیار نازک از طریق همان برش های کوچک به درون سینه وارد می شود و چربی را به چپ و راست حرکت می دهد و سپس با یک مکش سلول های چربی تخلیه می شوند.

لیپوساکشن می‌تواند بافت غدد لنفاوی را نیز خارج کند، که باعث کم شدن بیرون زدگی نوک سینه شده و سینه ‌ای تخت و مردانه ایجاد می کند.

برش

روش برش خوردن در زیر هر سینه در زمانی انجام می شود که بافت غده پستانی یا پوست برای اصلاح ژنیکوماستی لازم است، بیشتر از حد برداشته شود. این روش برای کاهش پوست اطراف نوک پستان و یا طبیعی تر شدن نوک پستان نیز کارآیی دارد. تعداد این برش ها و الگوهای آن به صلاحدید جراح پستان بستگی دارد.

روش تلفیقی لیپوساکشن و برش

گاهی اوقات نیز ژنیکوماستی با هر دو روش لیپوساکشن و برش درمان می‌ شود. برخی بیماران ژنیکوماستی که به اضافه وزن زیاد و یا بیماری خاصی در گذشته دچار بودند، نیاز به برداشتن پوست اضافی دارند. بنابراین برای برداشتن پوست اضافی، جراح برش کوچکی در زیر هر سینه ایجاد می کند و لیپوساکشن را انجام می دهد. سپس پوست اضافه را برمی دارد و سینه را صاف و تخت می کند.

هزینه های جراحی ژنیکوماستی

سپردن خودتان برای درمان این بیماری به دست فوق تخصص جراحی پستان جزو اولین اصل رهایی شما از بند این عارضه است. هزینه جراحی ژنیکوماستی به تجربه و سابقه جراح، نوع جراحی انجام شده و موقعیت جغرافیایی وابسته است. هزینه این جراحی نیز با شاخص هایی مانند هزینه بیهوشی، بیمارستان خصوصی یا دولتی و تجهیزات موجود در بیمارستان، دارو و دستمزد جراح محاسبه می شود.

مراقبت های بعد از جراحی

  • این جراحی درد چندانی ندارد. تنها بعضی از بیماران در هفته اول سینه هایشان متورم و کبود است که سپس رفع می شود.
  • اغلب آقایان می توانند هفت تا ده روز بعد از جراحی، فعالیت های کاری خود را از سر بگیرند. اگر در جراحی پوست اضافه برداشته شده باشد این زمان کمی افزایش پیدا می کند.
  • مقدار زیادی آب بخورند. میوه و سبزیجات به رژیم غذایی خود اضافه کنند.
  • داروهای تجویز شده برای تسکین درد را با دستور پزشک مصرف کنند و از مصرف آسپرین خودداری کنند.
  • باید دست کم تا یک ماه پس از جراحی، از انجام فعالیت های سنگین و بلند کردن اجسام سنگین و وزنه زدن خودداری کنند.
  • از سیگار کشیدن خودداری کنند چون روند بهبودی آنها را کند می کند و عوارض احتمالی جراحی را افزایش می دهد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *