ماستکتومی

ماستکتومی

ماستکتومی

اگر بخواهیم شایع ترین سرطان را در بین بانوان معرفی کنیم قطعا به سرطان سینه اشاره خواهیم کرد. سرطانی که با پیدایش خود دلهره ای از تخلیه سینه به وجود خواهد آورد.

بنابراین با سیر صعودی ابتلا به این سرطان تمامی رسانه ها بر آن شدند تا جهت پیشگیری از این سرطان اطلاعات مفیدی را در اختیار جامعه بانوان قرار دهند و با کمک های روانشناسان، بانوانی که به آن مبتلا می شوند را از نظر روحی حمایت کنند. نتیجه این دست فعالیت ها ربانی رنگی با شکل یک پیچ زیبا بود که اکنون به عنوان نماد ابتلا به سرطان سینه شناخته می شود.

شما چه میزان از ابتلا به این سرطان بیم دارید؟ آیا توصیه پزشکان مبنی بر معاینات ماهیانه و یا سالیناه را جدی گرفته اید؟

با وجود تمامی نگرانی بانوان در این راستا آن ها با ابتلا به سرطان سینه مجبور به حذف عضو خواهند شد که از آن به نام جراحی ماستکتومی یاد می شود.

در ادامه با این روش جراحی برای درمان سرطان سینه بیشتر آشنا خواهید شد.

سرطان سینه

بانوان ممکن است در طول زندگی به دلایل ژنتیکی و یا عامل دیگر به این سرطان مبتلا شوند. زمانی که توده های سلولی در بدن به شکل غیر طبیعی رشد می کنند عارضه ای را به وجود خواهند آورد که در اصطلاح به آن تومور می گویند. این توده ها می توانند خوش یا بد خیم باشند که این ویژگی آن ها بسته به توقف و یا عدم توقف رشد سلولی خواهد بود.

لذا اگر این رشد غیر طبیعی در زمانی متوقف شود به آن توده خوش خیم گفته می شود و در صورت رشد ادامه دار به آن توده سرطانی بد خیم گفته خواهد شد.

ماستکتومی
ماستکتومی

ماستکتومی چیست؟

همانطور که اشاره شد این جراحی به جهت برداشت بافت سینه در اثر ابتلا به سرطان انجام خواهد شد. نا گفته نماند از جراحی ماستکتومی جهت پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه نیز استفاده  می شود.

در روند این جراحی نسبت به پیشرفت سرطان ممکن است علاوه بر بافت کامل سینه قسمت های کناری درگیر این عارضه برای جلوگیری از بروز مجدد سرطان نیز برداشته شود.

این جراحی تحت بیهوشی کامل صورت گرفته و بنابر میزان آسیب سینه مدت زمان متفاوتی خواهد داشت.

اما جراحی ماستکتومی با پیشرفت علوم پزشکی در حال حاضر به شیوه های مختلفی انجام می شود که مزیت آن ها در حفظ بافت سینه تا حد ممکن است. در ادامه به انواع جراحی ماستکتومی خواهیم پرداخت.

انواع جراحی ماستکتومی

از انواع روش های ماستکتومی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ماستکتومی ساده
  • ماستکتمومی رادیکال
  • ماستکتومی رادیکال اصلاح شده
  • ماستکتومی پارشیال یا قطعه ای

ماستکتومی ساده

در این روش بافت کامل پستان برای حذف توده سرطانی برداشته خواهد شد، اما غدد لنفاوی زیر بغل در جای خود باقی می ماند.

ماستکتومی رادیکال

لازمه این جراحی برداشت کامل پستان به همراه غدد  لنفاوی زیر بغل است که در ضمن آن ماهیچه های زیر سینه نیز حذف خواهد شد. از این روش در حال حاضر دیگر استفاده نمی شود.

ماستکتومی رادیکال ساده

این روش از متداول ترین روش های ماستکتومی است که در آن سینه برداشته شده، اما ماهیچه های زیر پستان باقی خواهند ماند. علاوه بر این غدد لنفاوی به علت جلوگیری از ورم بازو نیز براشته نخواهد شد.

ماستکتومی پارشیال یا قطعه ای

در این نوع ماستکتومی جراح سعی در حفظ بخش قابل توجهی از بافت خواهد داشت. لذا تنها محلی که دچار ضایعه و سرطان شده است حذف خواهد شد تا شکل سینه به حالت طبیعی باقی بماند و تنها زمانی غدد لنفاوی هم برداشته خواهد شد که به محل آسیب نزدیک باشند.

روشی دیگر موسوم به روش  SLN وجود دارد که در آن برای جلوگیری از حذف غدد لنفاوی به وسیله تزریق ماده رادیواکتیو یا ماده رنگی غدد لنفاوی نگهبان برداشته شده و مورد ارزیابی قرار می گیرد. در صورتی که منفی باشد، غدد  لنفاوی ای که عاری از آسیب هستند برداشته نمی شود. این روش نیز به جهت جلوگیری از عارضه جراحی ماستکتومی یعنی ورم بازو ها مورد استفاده قرار می گیرد.

ترمیم و بازسازی سینه بعد از جراحی ماستکتومی

برای جراحی بازسازی سینه می توان از روش های جراحی پلاستیک کمک گرفت که ظاهر سینه به حالت طبیعی باز گردد. در برخی بانوان این امکان وجود دارد که همزمان با جراحی ماستکتومی جراحی بازسازی سینه نیز انجام شود. اما در برخی نیز باید پس از جراحی برداشت مدت زمانی گذشته و بعد از آن جراحی بازسازی صورت گیرد.

تصمیم جهت چگونگی و زمان بازسازی سینه بعد از جراحی ماستکتومی بر عهده جراح خواهد بود.

آیا روشی جایگزین روش ماستکتومی وجود دارد؟

بانوانی که تحت معاینات منظم توسط متخصص زنان قرار گرفته اند در صورت بروز سرطان می توانند درمان را به سرعت شروع کنند. در این حالت به دلیل عدم پیشرفت سرطان می توانند از جراحی لامپکتومی اشتفاده کنند که در آن تنها بخش آسیب دیده با انجام پرتودرمانی برداشته خواهد شد. البته انتخاب این نوع روش درمان سرطان سینه نیز باید با مشورت جراح صورت گیرد.

آیا جراحی ماستکتومی عوارضی را همراه خواهد داشت؟

این جراحی گرچه نوعی روش درمانی است، اما به خودی خود می تواند عوارضی را ایجاد کند که از جمله آن می توان به موراد زیر اشاره کرد:

  • بروز خونریزی
  • ابتلا به عفونت
  • احساس درد
  • بروز تورم در غدد لنفاوی زیر بغل
  • احساس درد و سفتی در شانه
  • ایجاد بی حسی در نواحی زیر بغل
  • بروز اسکار و جای زخم
  • ابتلا به هماتوم یا لخته شدن خون در نواحی برش

دکتر اعظم صلاتی فوق تخصص جراحی پستان، سرطان و زیبایی هستند. جهت ارتباط با ایشان می توانید به پیج اینستاگرام ایشان مراجعه کنید. شماره های تماس : ۰۲۱۶۶۹۰۹۹۸۴

سخن پایانی

توصیه ما به بانوانی که مستعد ابتلا به سرطان سینه هستند و سابقه خانوادگی در ابتلا به آن دارند، این است که معاینات دستی و آزمایشات تشخیص سرطان سینه را جدی بگیرند و در صورت ابتلا به سرعت در مسیر درمان قرار گیرند تا با عوارض جراحی های سرطان پستان مواجه نشوند.

بافت سینه به دلیل ایجاد تناسب اندام در بانوان به میزان بسیاری موجب بالا رفتن اعتماد به نفس آن ها خواهد شد. بنابراین حذف این عضو می تواند اثرات روانی نامطلوبی برای بانوان ایجاد کند لذا به توصیه های پیرامون ابتلا به این عارضه توجه داشته باشید.

 

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *