درمان سرطان سینه معمولا با برداشت قسمتی از سینه و یا کل بافت سینه همراه است. این روند جراحی، اصطلاحا ماستکتومی نام دارد که بعد از آن، جراحی بازسازی سینه انجام می شود تا از اثرات روانی جراحی برداشتن سینه کاسته شود و فرد مجدد اعتماد به نفس خود را به دست بیاورد.
در این مقاله، قصد داریم به جراحی بازسازی سینه، مراقبت های بعد از آن و تمامی جوانب بپردازیم.
هدف از انجام جراحی بازسازی سینه، تغییر فرم و شکل یکی از سینه ها و یا هر دو بعد از جراحی ماستکتومی و یا لامپکتومی می باشد.
ماستکتومی، روش جراحی است که در آن کل بافت سینه از جمله نوک سینه و هاله قهوه ای رنگ دور آن برداشته می شود. این روش به درمان و پیشگیری از شدت یافتن سرطان سینه کمک می کند.
لامپکتومی، روش جراحی است که با برداشت بخشی از سینه که حاوی تومورهای کوچک است، همراه می باشد.
با این که عوامل مختلفی در تعیین نوع روش جراحی دخیل هستند، اما جراحی بازسازی سینه به دو روش کلی انجام می شود، که عبارت است از:
انواع فلپ بازسازی سینه |
---|
فلپ بافت عضله شکم ( TRAM ) |
فلپ چربی شکم (DIEP ) |
عضله پشتی کمر ( Flap dorsi latissmimus ) |
فلپ چربی باسن ( GAP ) |
فلپ قسمت داخلی ران ( TUG) |
در برخی موارد، ممکن است نیاز به انجام ترکیبی از روش های گفته شده باشد تا نتایج طبیعی تری حاصل گردد.
جراحی بازسازی سینه می تواند همان لحظه بعد از جراحی ماستکتومی و یا لامپکتومی انجام شود و یا انجام آن به تعویق بیفتد.
گزینه های جراحی بازسازی سینه
- پروتز
در جراحی بازسازی سینه با پروتز، از پروتزهای سالینی و یا سیلیکونی استفاده می شود که زیر پوست و یا عضله کار گذاشته می شوند. در بیشتر بیماران، این روش جراحی، شامل دو مرحله می باشد:
در ابتدا بسط دهنده ای زیر باقی مانده پوست و یا عضلات پکتورال قرار می گیرد تا فضا برای قرارگیری پروتز فراهم گردد. بعد از بهبودی کامل، سالین استریل و یا آب نمک، از طریق پوست به بافت بسط دهنده تزریق می شود. این بالون، به مرور رشد می کند، پوست کش می آید تا به اندازه پروتز برسد.
اکنون، بافت سینه آماده دریافت پروتز می باشد. بافت بسط دهنده برداشته می شود و پروتز در جای مناسب قرار می گیرد.
- فلپ پوستی
در جراحی فلپ پوستی، بافتی از سایر قسمت های بدن گرفته می شود تا بافت سینه مجدد تشکیل شود. این بافت معمولا از شکم برداشته می شود.
جراحی فلپ، روند پیچیده ای را به همراه دارد. گاهی ممکن است بافت و رگ های خونی برداشته شود تا در قفسه سینه بخیه زده شوند. این رگ های خونی بسیار ظریف هستند و حتما باید به کمک میکروسکوپ بخیه زده شوند.
روش فلپ ران
بازسازی سینه با استفاده از عضله ران کمترین استفاده را نسبت به روش های دیگر دارد. زیرا در بعضی افراد، ناحیه ران آنقدر بافت اضافه ندارد که بتوان از آن برای بازسازی سینه استفاده کرد.
راجع به بازسازی نوک سینه چه میدانید؟
هنگامی که به دلایل بیماری های مربوط به سرطان سینه، بافت سینه را تخلیه و حذف میکنند، نوک سینه به همراه سایر بافت نیز حذف خواهد شد. هر فرد حدودا ۳ ماه پس از بازسازی پستان میتواند برای بازسازی نوک سینه یا همان آرئول اقدام فرماید. برای بازسازی این ناحیه نیز از پوست سایر اعضای بدن استفاده میکنند.
بهترین زمان برای بازسازی سینه
جراحی بازسازی سینه در دو زمان بعد از ماستکتومی و یا مدتی بعد از ماستکتومی انجام میشود اما حال یادآور میشویم که زمان مناسب برای بازسازی سینه به عوامل گوناگونی بستگی دارد به همین دلیل با مشورت پزشک بهترین زمان را میتوان برگزید:
- شدت و گرید بیماری
- میزان استفاده از شیمی درمانی در حین بیماری
- وضعیت بافت سینه
تصمیم به انجام جراحی بازسازی سینه
تصمیم به انجام جراحی بازسازی سینه کاملا شخصی است. بسیاری از افراد بعد از برداشته شدن سینه های شان، اعتماد به نفس خود را از دست می دهند و این روش جراحی می تواند اثرات روانی این مورد را از روی بیمار بردارد. با این حال، بهتر است قبل از این که تصمیم به انجام جراحی گرفته شود، در خصوص جزئیات زیر با پزشک مشورت شود:
- نوع جراحی
- زمان مناسب انجام جراحی
- انجام جراحی بر روی یکی از سینه ها و یا هر دو
برخی عوامل در انتخاب نوع روش جراحی دخیل هستند. به عنوان مثال، نوع جثه بدنی. در خانم هایی که لاغر هستند و ممکن است بافت کافی در سایر قسمت های بدن شان وجود نداشته باشد، انجام جراحی فلپ پوستی مناسب نیست.
در انتخاب نوع جراحی، موارد زیر نیز باید در نظر گرفته شوند:
- شرایط جسمانی، این که بیماری سیگار می کشد یا نه
- محل، شدت و نوع سرطان
- انجام سایر روش های درمانی مانند رادیوتراپی و یا شیمی درمانی
- انجام جراحی در یکی از سینه ها و یا هر دو
بازسازی سینه حین ماستکتومی
روشی به نام آنکوپلاستی وجود دارد که جراح سینه با استفاده از تکنیک های جراحی پلاستیک به بهبود فرم سینه حین ماستکتومی میپردازد. در آنکوپلاستی تلاش بر این است که ظاهر طبیعی به سینه بازگردانده شود.
دوره نقاهت و مراقبت های بعد از جراحی بازسازی سینه
جراحی بازسازی سینه، جراحی سخت و پیچیده ای است. ممکن است نیاز باشد بیمار چند روز در بیمارستان بستری بماند.
جراحی فلپ پوستی، به مراتب دوره نقاهت طولانی تری را نسبت به پروتز به همراه دارد.
در هر دو روش جراحی، بیمار یک تا دو ماه، قادر به انجام کارها و فعالیت های روزانه خود نخواهد بود. با این حال، اثرات روانی از دست دادن سینه می تواند برای مدت زمان بیشتری کیفیت زندگی را تحت الشعاع قرار دهد.
در طول سپری شدن دوره نقاهت، ممکن است بیمار با علائمی مانند خستگی، درد، تورم سینه ها و یا محدود شدن تکان دادن دست ها و بازوها روبرو شود.
دکتر اعظم صلاتی فوق تخصص جراحی پستان، سرطان و زیبایی هستند. جهت ارتباط با ایشان می توانید به پیج اینستاگرام ایشان مراجعه کنید. شماره های تماس : ۰۲۱۶۶۹۰۹۹۸۴
معمولا داروهای مسکن برای بیمار در نظر گرفته می شود تا در صورتی که میزان درد قابل تحمل نباشد، مصرف شوند. استفاده از پستان بند مخصوص جهت به حداقل رسیدن میزان تورم توصیه می شود.
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم این است که جراحی بازسازی سینه ممکن است همانند سینه های طبیعی خود بیمار نباشد و همان حس را نداشته باشد. اما به رفع عوارض روانی و فیزیکی از دست دادن سینه ها کمک می کند.
جمع بندی
بسیاری از افراد بعد از، از دست دادن سینه ها و انجام جراحی ماستکتومی و یا لامپکتومی، با این واقعیت کنار می آیند، اما برخی دیگر خیر. این دسته از افراد می توانند با مشورت پزشک از مزایای جراحی بازسازی سینه بهره مند شوند.
به بیماران توصیه می شود اجازه دهند، دوره نقاهت جراحی لامپکتومی و یا ماستکتومی طی شود، سپس جراحی بازسازی را انجام دهند.
جراحی بازسازی سینه به دو صورت قرارگیری پروتز در زیر بافت و عضله و یا فلپ پوستی و استفاده از بافت سایر نواحی بدن انجام می شود. که انتخاب نوع روش با توجه به فاکتورهایی است که از سوی پزشک تعیین می شود.
یکی از مهم ترین مزایایی که جراحی بازسازی سینه به همراه دارد این است که اعتماد به نفس فرد بالا می رود و شاهد بهبود کیفیت زندگی خواهیم بود.