تشخیص سرطان پستان که یکی از رایج ترین نوع بیماری بدخیم میان بانوان میباشد تا حدودی دشوار است. این بیماری ناخوشایند اغلب دیر در بدن افراد نمایان خواهد شد و در آن زمان به گونه ای میباشد که بیماری پیشرفت بسیاری داشته و ممکن است حتی کل ناحیه پستان و ناحیه لنفاوی را در بر گرفته باشد. حال در این مقاله ما در رابطه با نحوه تشخیص سرطان پستان در سریع ترین زمان، اطلاعاتی بسیار کاربردی در اختیار شما قرار میدهیم تا از بروز اتفاقات ناخوشایند این بیماری بدخیم جلوگیری نمایید.
تشخیص سرطان سینه
پزشکان از آزمایشات بسیاری برای کشف یا تشخیص سرطان پستان استفاده می کنند. آنها همچنین ممکن است آزمایشاتی انجام دهند تا بفهمند آیا سرطان به قسمتی از بدن به غیر از پستان و غدد لنفاوی زیر بازو گسترش یافته است. اگر این اتفاق بیفتد ، متاستاز نامیده می شود. پزشکان همچنین ممکن است آزمایشاتی را انجام دهند تا بفهمند کدام روش های درمانی می توانند بهتر جواب دهند.
برای اکثر انواع سرطان سینه، بیوپسی تنها راه مطمئن برای پزشک است که بفهمد ناحیه ای از بدن به سرطان مبتلا است یا خیر. در نمونه برداری ، پزشک نمونه کوچکی از بافت را برای آزمایش در آزمایشگاه می گیرد.
در این بخش گزینه های تشخیص سرطان پستان شرح داده شده است. همه تست های ذکر شده در زیر برای هر شخص استفاده نمی شود.
عوامل موثر در انتخاب نوع آزمایش تشخیص سرطان سینه
- نوع سرطان مشکوک
- علائم و نشانه های شما
- سن و سلامت عمومی شما
- نتایج آزمایشات پزشکی قبلی
مجموعه آزمایشات مورد نیاز برای ارزیابی سرطان احتمالی پستان معمولاً زمانی شروع می شود که متخصص زنان آنها در هنگام انجام معاینه بالینی یا خودآزمایی ، در یک ماموگرافی غربالگری ،غربالگری سرطان پستان یا یک توده یا گره در پستان ، یک کلسیفیکاسیون توده یا غیر طبیعی پیدا کنند. اینکه خود بیمار متوجه سینه قرمز یا تورم یا توده یا گره زیر بازو شود، احتمال کمتری دارد.
آزمایشات زیر ممکن است برای تشخیص سرطان پستان یا برای آزمایشات پس از تشخیص سرطان پستان استفاده شود.
آزمایشات تصویربرداری تشخیص سرطان پستان
آزمایش های تصویربرداری تصاویری از داخل بدن را نشان می دهد. آزمایشات تصویربرداری زیر از پستان ممکن است برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد یک منطقه مشکوک در پستان هنگام غربالگری انجام شود. علاوه بر این ، انواع دیگری از آزمایشات نیز وجود دارد که در حال مطالعه هستند.
- ماموگرافی تشخیصی: ماموگرافی تشخیصی مشابه ماموگرافی غربالگری است با این تفاوت که تصاویر بیشتری از پستان گرفته می شود. این اغلب در مواقعی که خانمی علائم سرطان سینه مانند ترشح نوک سینه را تجربه می کند ، استفاده می شود. در صورت مشاهده موارد مشکوک در ماموگرافی غربالگری ، ممکن است از ماموگرافی تشخیصی نیز استفاده شود. در تکنیک ماموگرافی از ساختمان های داخل پستان جهت تصویربرداری استفاده میکنند. این روش بسیار ساده در تشخیص سرطان سینه بسیار موثر واقع شده و سبب درمان زودرس بیماری میشود. این روش ساده باید در خانم ها طی هر زمان مشخصی برای چکاپ انجام شود و ناگفته نماند که دارای هزینه معقولی میباشد و جای نگرانی از این باب وجود ندارد.
- سونوگرافی: در سونوگرافی از امواج صوتی برای ایجاد تصویری از بافت پستان استفاده می شود. با سونوگرافی می توان بین توده جامد، که ممکن است سرطان باشد، و کیست مملو از مایعات، که معمولاً سرطان نیست، تشخیص دهد.
- ام آر آی MRI از میدان های مغناطیسی و نه اشعه ایکس برای تولید تصاویر دقیق از بدن استفاده می کند. قبل از اسکن ، یک رنگ مخصوص به نام ماده حاجب داده می شود تا به ایجاد تصویری واضح از توده های سرطانی احتمالی کمک کند. این رنگ به ورید بیمار تزریق می شود. ممکن است پس از تشخیص سرطان در خانم ها ، از MRI سینه برای تشخیص میزان رشد بیماری در پستان یا بررسی سرطان پستان دیگر استفاده شود.
- MRI پستان همچنین به همراه ماموگرافی برای برخی از زنان با خطر ابتلا به سرطان پستان و برای برخی از زنانی که سابقه سرطان پستان دارند، انجام می گیرد. در صورت تشخیص سرطان پستان به صورت موضعی پیشرفته ، ممکن است از MRI نیز استفاده شود یا ابتدا شیمی درمانی یا غدد درمانی انجام شود و به دنبال آن MRI مکرر برای برنامه ریزی جراحی و سرانجام ، ممکن است از MRI بعنوان یک روش نظارت پس از تشخیص و درمان سرطان پستان استفاده شود.
- نمونه برداری: بیوپسی برداشتن مقدار کمی از بافت برای بررسی در زیر میکروسکوپ است. آزمایشات دیگر می تواند وجود سرطان را نشان دهد ، اما فقط با نمونه برداری می توان تشخیص قطعی داد. سپس یک آسیب شناس نمونه (ها) را تجزیه و تحلیل می کند. پاتولوژیست پزشکی است که در تفسیر آزمایشات آزمایشگاهی و ارزیابی سلول ها، بافت ها و اندام ها برای تشخیص بیماری تخصص دارد. بیوپسی انواع مختلفی دارد که با روش های مختلفی انجام می گیرد و اندازه سوزنی که برای جمع آوری نمونه بافت استفاده می شود مختلف است.
تست های آزمایشگاهی برای تشخیص سرطان پستان
- آزمایش ژنومیک پیشرفته: بهترین فوق تخصص پستان، با استفاده از این آزمایش وجود تومور را در سطح سلول مورد بررسی قرار داده تا تغییرات DNA را در نتیجه آزمایشات مشاهده کنند. اگر در این روش با جهش های ژنوم سلول سرطانی مواجه شوند یعنی باید سریعا اقامات درمانی لازم انجام گیرد.
- انکوتایپ DX: این آزمایش یا اصطلاح آزمایش ژن ۲۱ نیز شناخته میشود که تعیین کننده آن است که در مراحل اولیه سرطان پستان، نیاز به انجام شیمی درمانی میباشد یا خیر. نتایجی که از این آزمایش بدست میآید سبب شده تا اطلاعات بیشتری در رابطه با بیماری در بدن فرد، در اختیار پزشک قرار گیرد.
- ماماپرینت: تست هایی نظیر مماپرینت و همچنین بلوپرینت در جهت رمزگشایی تومور به وجود آمده در ناحیه پستان موررد استفاده قرار میگیرد. همچنین از این تست برای تعیین خطر بازگشت سرطان بیمار استفاده میکنند. بلوپرینت نیز برای تعیین جهش های تومور به عنوان یک نشانگر مورد استفاده قرار میگیرد. هر چه تومور به وجود آمده، درست دسته بندی شود روش درمانی دقیق تر خواهد بود.
تشخیص سرطان متاستاتیک
شاید باورش برایتان سخت باشد که متاستات سرطان پستان، ممکن است بی علامت باشد و به همین جهت، فرد دچار شروع این اتفاق نشود. سرطان پستان موضعی پیششرفته قابلیت بدست گرفتن کل بدن را با سرعت بالایی داشته و در صورتی که پزشک حتی به یک علامت کوچک شک کند نیز از آزمایش های مربوط استفاده میکند.
آیا ماموگرافی برای تشخیص سرطان خطرناک است؟
بسیاری از خانم ها بعد از تجویز ماموگرافی برای چکاپ پستان اظهار نگرانی در رابطه با اشعه موجود در ماموگرافی دارند و هراس دارند که این اشعه برای بدن خطر زیادی به همراه داشته باشد. اما نمیدانند که با این تصور اشتباه و ساده سبب میشوند تا در صورت وجود بیماری سرطان پستان متوجه آن نشوند و زمانی به این موضوع برسند که سرطان بخش بیشتری از ناحیه یا غدد را درگیر کرده است.
در اینجا باید این نکته را ذکر کنیم که میزان اشعه ای که از این روش به بدن میرسد، بسیار جزئی بوده و هر میزان عوارضی که داشته باشد، در مقایسه با بیماری سرطان پستان نمیباشد. مزایای که تشخیص زودرس سرطان دارد با هیچ یک از این نگرانی ها و موارد قابل مقایسه نیست. خانم ها حتی در سنین بالا نظیر یعنی حتی بین ۴۰ الی ۹۰ سالگی نیز موظف هستند که سالی یک بار این تست تشخیصی را انجام دهند تا در صورت بروز توده سرطانی در بافت سینه و غدد لنفاوی متوجه آن شوند.