برجستگی غدد لنفاوی سینه یکی از مسائلی است که افراد را بسیار نگران میکند. با افزایش آمار مبتلایان به سرطان سینه بانوان در مراجعه به متخصصان زنان و انجام آزمایشات مورد نیاز برای بررسی وضعیت سلامت سینه حساس تر شده اند. خوشبختانه با مراجعه بهنگام و رعایت برخی نکات این امکان وجود دارد که سرطان سینه زود تر تشخیص داده شده و بتوان از بروز مشکلات حاد تر جلوگیری کرد. در ادامه به یکی از نشانه های بروز سرطان سینه یعنی برجستگی غدد لنفاوی اشاره خواهیم کرد.
غدد لنفاوی چیست؟
غدد لنفاوی غده هایی در بدن هستند. این غده ها جزو سیستم لنفاوی بدن هستند. همچینین به شکل بیضه ای هستند. مایع لنف در این غده ها جریان دارند. این غدد جزو سیستم ایمنی بدن محسوب می شوند. این سلول های تخصصی مایع لنفاوی را هنگام عبور از بدن شما فیلتر می کنند و با از بین بردن مهاجمان از شما محافظت می کنند. اما برخی اوقات ممکن ایت مشکلاتی در این زمینه به وجود بیاید که باید آن را جدی بگیرید.
علل بروز برجستگی غدد لنفاوی
توده های نگران کننده تشکیل شده در زیر بغل خبر از برجستگی غدد لنفاوی می دهد. اما آیا این برجستگی ها خطر ساز است؟ باید بیان کنیم که در برخی مواقع برجستگی غدد لنفاوی و تشکیل توده در این ناحیه می تواند به علت کیست و یا عفونت باشد و تنها در شرایط حاد است که خبر از بروز سرطان می دهد.
از نظر علمی، زمانی که برای این غده ها مشکلی ایجاد می شود، ممکن است با علائمی متوجه آن شوید و معمولا این غدد در هنگام بروز این مشکلات بزرگ و دردناک می شوند. این مشکلات چه می تواند بادش، مشکلاتی نظیر عفونت، آسیب و یا سرطان. البته نیاز به نگرانی نیست. اولسن قدم مراجعه به پرشک متخصص است. ااین غدد در واقع وظیفه فیلتر کردنم سلول های آسیب زا را دارد. غدد لنفاوی متورم (لنفادنوپاتی) به شما می گوید که چیزی درست نیست. البته با همین یک علامت نمی توان قضاوت کرد و نیازمند بررسی دیگر علائم و آزمایشات از جانب فوق تخصص جراحی پستان و سرطان وجود دارد.
توده های تشکیل شده در زیر بغل به علت رشد غیر طبیعی بافت ایجاد می شوند که در اغلب مواقع بی خطر بوده، اما زمانی که این توده ها رشد غیر طبیعی داشته باشند سلامتی فرد را تهدید خواهند کرد. از علل عمده تورم غدد لنفاوی زیر بغل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کیست ها: با بروز تجمع مایعات زیر بغل توده هایی تشکل می شود که موجب برجستگی غدد لنفوی خواهد شد این توده ها را کیست می نامند.
- استفاده از مواد آرایشی بهداشتی: در برخی مواقع استفاده از محصولات برطرف کننده عرق ، صابون و دیگر مواد شستشوی بدن می تواند به درماتیت منجر شده و عارضه های پوستی و التهاب غدد لنفاوی را به وجود آورد.
- ابتلا به عفونت: همانطور که می دانید باکتری ها برای رشد به محیط های گرم و مرطوب نیازمند هستند. زیر بغل به دلیل داشتن این موقعیت می تواند ابتلا به عفونت را در پی داشته باشد.
- بروز لیپوما: گاها به علت تورم غدد لنفاوی خوشه هایی از بافت چربی در زیر بغل پدیدار می شود که با وجود غیر سرطانی بودن رشد سریعی خواهند داشت.
- ابتلا به بیماری لوپوس : این بیماری به دلیل ایجاد التهاب در سراسر بدن موجب التهاب غدد لنفاوی زیر بغل نیز خواهد شد.
- ابتلا به سرطان: یکی از علت های مهم برجستگی غدد لنفاوی احتمال ابتلا به سرطان است. رشد توده های غیر طبیعی به علت سرطان موجب برجستگی غدد لنفاوی و تشکیل توده در ناحیه لنف و پستان خواهد شد.
دکتر اعظم صلاتی فوق تخصص جراحی پستان، سرطان و زیبایی هستند. جهت ارتباط با ایشان می توانید به پیج اینستاگرام ایشان مراجعه کنید. شماره های تماس : ۰۲۱۶۶۹۰۹۹۸۴
غدد لنفاوی در کدام نواحی برجسته می شوند؟
در برخی نقاط بدن شاید بتوانید تورم غدد لنفاوی را ببینید. به عنوان مثال این گره ها در نواحی زیر بیشتر برجسته می شوند:
- گردن
- کشاله ران
- زیر بغل
در بانوان غدد لنفاوی بیشتر در ناحیه سینه برجسته می شود. این مورد شاید فرد را نگران و مشکوک به سرطان پستان کند. زمانی که برجستگی در زیر بغل ایجاد می شود، باید هر چه سریع تر معاینات لازم صورت بگیرد. بخش قفسه سینه از دیگر قسمت هایی است که ممکن است تحریک کننده غدد لنفاوی باشد. اما به دلیل عمق زیاد سینه حس نمی شود. در ادماه مقاله با ما همراه باشید تا در ارتباط با تورم غدد لنفاوی در ناحیه سینه بیشتر بدانید.
چه زمانی نگران بزرگی عدد لنفاوی شویم؟
برجستگی و وجود توده ها در ناحیه زیر بغل اغلب نشانه های خطرناکی به شمار نمی آیند، اما زمانی که این غدد با علائم زیر همراه باشند فرد باید به سرعت برای بررسی و علت یابی به متخصص مراجعه کند:
- توده های بدون درد
- افزایش اندازه به صورت تدریجی
- بروز توده و از بین نرفتن آن
عفونت های احتمالی غدد لنفاوی سینه
بدن هر فرد همواره در حال مبارزه با باکتری های گوناگون میباشد و حال تصور کنید در این بین استرس بسیار شدید افراد به تضعیف سیستم ایمنی افزوده میشود. بر این اساس میزان احتمال ابتلا به عفونت های این غدد افزایش یافته و عوارضی را در بر خواهد داشت.
آیا استرس باعث تورم غدد لنفاوی میشود؟
یکی از موضوعاتی که تاثیر مستقیمی با تورم غدد لنفاوی دارد، استرس و اضطراب میباشد. استرس موجب افزایش تورم غدد لنفاوی میشود اما دلیل قطعی این امر مشخص نشده است. غدد لنفاوی دارای اندازه متفاوتی هستند که گاهی ممکن است احساس کنید، با افزایش سایز آن مواجه شوید که معمولا این مورد برای خانم ها بسیار استرس زا و نگران کننده میباشد. گاهی بزرگ تر احساس شدن این غدد لنفاوی در بافت سینه خود ناشی از استرس و حساسیت بالا نسبت به این موضوع میباشد.
از بروز برجستگی غدد لنفاوی تا ابتلا به سرطان سینه
گاها بانوان با احساس تورم در زیر بغل به ابتلا به سرطان سینه مشکوک می شوند. اما باید توجه داشته باشید توده هایی که حاکی از سرطان سینه در زیر بغل نمایان می شوند نشانه های زیر را خواهند داشت:
- بزرگ شدن تدریجی و افزایش کمیت توده ها
- عدم بروز قرمزی در پوست
- اگر توده ها فاقد درد بوده و مکانی ثابت داشته باشند، می توانند نشانه ای از برز سرطان باشد.
چگونگی درمان برجستگی و تورم غدد لنفاوی
درمان این عارضه بسته به علت آن انتخاب می شود. برای مثال اگر برجستگی غدد لنفاوی به علت عفونت باشد پزشک برای بیمار مصرف آنتی بیوتیک ها را تجویز خواهد کرد. اما اگر علت بروز آن ها آلرژی باشد ضمن توصیه به عدم استفاده از موار آلژی زا از روش های درمان و تسکین آلژی بهره خواهد برد.
اما اگر علت تورم غدد لنفاوی سرطان باشد با توجه به قرار گیری در مرحله مشخص از بیماری نوع درمان نیز متفاوت خواهد بد. برای درمان گاها از شیمی درمانی ،پرتو درماین و جراحی استفاده خواهد شد.
جمع بندی پایانی
بانوان به یاد داشته باشند هرگونه بروز غدد در ناحیه سینه و یا زیر بغل نشانه برزو سرطان سینه نخواهد بود، بلکه تورم غدد لنفاوی می تواند علت مشخص دیگری نیز داشته باشد. بنابراین بانوان می توانند برای اطمینان از سلامت سینه ها با توجه به سن و سابقه خانودگی ابتلا به سرطان سینه به طور مرتب آزمایشات و معاینات مربوط به تشخیص سرطان سینه را به عمل آورند.
با سلام و احترام،
من ۳۲ سال سن دارم و حدود ۹ سال است که زیر بغل سمت راست من متورم است. بدون هیچ گونه درد و بافت آن کاملا نرم مشابه با بافت سینه میباشد. آیا میتوان گفت یک توده چربی اضافه یا به اصطلاح سینه فرعی میباشد؟
با تشکر